Jaké sluneční brýle vám budou slušet?

Nejen pokožku, ale i oči si je třeba chránit před prudkými slunečními paprsky. A to bez ohledu na to, zda jste u moře, nebo ve městě. Při výběru slunečních brýlí se zaměřte nejen na samotná skla, ale i na celkový tvar a velikost rámu, abyste si koupili takové, které vám opravdu sluší.

Jednoduchá pravidla
Myslíte si, že vám nesedí žádný z nabízených modelů? Máte problém zorientovat se v množství nabízených brýlí? Důležité je, abyste si koupili takové, které dostatečně ochrání vaše oči, proto se prvoplánově zaměřte na jejich UV ochranu nebo ochranu jinými filtry. Při koupi berte v úvahu i tvar vaší tváře a stejně nezapomeňte ani na to, jakým barevným typem (případně fototypem) jste.

Koupě podle obličeje
Každé tváři sluší jiný typ slunečních brýlí. Pokud máte úzkou tvář, vybírejte si z kulatých rámů. Pokud je vaše tvář kulatá, budou vám sedět oválné případně hranaté brýle. V případě oválného obličeje je výběr poměrně jednoduchý, protože tomuto typu obličeje sluší jakýkoliv tvar slunečních brýlí. Pokud byste si přece jen nevěděli rady, zkuste se řídit podle osvědčené řady - vybírejte si takový rám, který je přesným opakem typu vašeho obličeje.

Čeho si máte všímat?
Zkoušené brýle by vám měly dobře sedět na nose a neměly by vás nikde tlačit, ani za ušima. Pokud vám dobře nesedí na kořeni nosu, mohou se vám později během nošení obtisknout. Proto si vyberte takové, ve kterých se cítíte pohodlně. V případě, že máte viditelnou asymetrii obličeje, zkuste vsadit na sluneční brýle, které mají násadky (uchopení) na nos. Takové brýle bývají většinou kombinované - jsou z plastu i kovu, a tak je optik může dodatečně přizpůsobit.

Boční rám by měl být dostatečně tlustý na to, aby zabránil pronikání slunečních paprsků z boční strany brýlí. Pozor si dejte i na tzv.. volné plochy - a to například pod obočím, odkud vám může pronikat sluneční světlo. Správné brýle zohledňující tvar vašeho obličeje by vám měly optimálně pokrýt i tato místa. I když jsou v módě větší očnice a klasičtější tvary, nepodřizujte se současným trendům za každou cenu. Mnohým ženám přece jen více sluší menší brýle.

Záleží i na sklech
Hnědá, černá, či šedá? Barvu skel byste měli zohlednit vůči tomu, jakým barevným typem člověka jste a rovněž k účelu, na jaký budete brýle používat. Nejvhodnější jsou právě hnědá, zelená a šedá, protože ta můžete nosit i za volantem. Módní výstřelky jako růžová, modrá či žlutá skla jsou imidžovou záležitostí a většinou nejde o sluneční brýle v pravém slova smyslu.

Nechte si poradit
Pokud si přece jen nebudete jistá svým finálním výběrem, nechte si poradit od zkušeného optika. Doporučí vám, co je pro vás vhodné, ale i co vám nejvíc sluší.