Sluneční brýle velké jako svět

Konečně nás snad počasí potěší teplými jarními dny a na obloze se objeví slunce, ke kterému neodmyslitelně patří sluneční záření. Sluneční paprsky sice prospívají pokožce, ale nelahodí našim očím. Proto bychom se měli chránit slunečními brýlemi.

Sluneční brýle jsou nejen výrazným módním doplňkem, ale také chrání naše oči před škodlivým UV zářením. Vybrat si ty správné však nemusí být vůbec snadné a konečná volba by měla podléhat několika pravidlům.

Nejdůležitějším parametrem při výběru slunečních brýlí by měla být kvalita UVA a UVB filtru. Lísteček s ujištěním, že poskytnou tu správnou ochranu, je sice i na brýlích z vietnamského trhu, ale pokud chcete mít jednoznačnou jistotu, doporučuji vám zavítat do některé ze značkových prodejen a za kvalitu si i trochu připlatit.

Než ale do zmiňovaného obchodu zavítáte, je dobré si ujasnit, k jaké činnosti si chcete brýle obstarat. Na procházky turistickými destinacemi stačí běžné módní hity, pokud se chystáte hodně řídit nebo se věnujete nějakému druhu plážového sportu, přeptejte se na brýle s polarizací - minimalizují nepříjemné odlesky od protijedoucích aut nebo vody. Pokud potřebujete brýle jako doplněk k ještě náročnějšímu sportu, při kterém by se mohly rozbít, zkuste polykarbonátová skla.

Nejčastěji však považujeme sluneční brýle za módní doplněk, který neodmyslitelně patří k letní vizáži. Letos určitě budete in, pokud si vyberete velké sluneční brýle, alespoň přes půl hlavy. Dále letí barevné sklo v nejrůznějších odstínech, výrazné plastové rámy v barvách. Nejmódnější jsou červená, žlutá, oranžová, modrá, zelená, černá a krystalická z materiálů jako titan, u plastových rámů je módní acetát celulózy.